PUBLIKÁCIÓK

Long-Term Engagement: The Cloudfactory – Bori Fehér & Daniel Barcza

“Moholy-Nagy University of Art and Design Budapest (MOME) and the WdKA intent to learn from each other in connecting social arts and design education with practice. MOME recognised that to build a university for the 21st century means breaking down the walls of the elitist ivory tower and reaching out towards real problems and communities. Based on the experiences of Cloudfactory project, a continuous physical presence in the center of social challenges is essential in social design education. Cloudfactory Field Lab, a research center in remote Bodvaszilas that MOME plans to build in the next years, might be a much smaller scale development than the one in the Budapest campus. However in terms of impact on social design education in Hungary, it will be equal or perhaps even bigger.”

 „How to make it work – Bori Fehér

“CLOUDFACTORY // A SOCIAL DESIGN PROJECT BY MOME EcoLab
In the summer of 2011 a group of dedicated students and young professionals from MOME EcoLab, the sustainability research group of Moholy Nagy University of Art and Design Budapest in Hungary, travelled to the remote Bodva valley, one of the poorest regions of Europe, to meet and help local Roma communities living in extreme poverty. The aim of the visit was to start a long-term social design project which would have relevant impacts. After four years of multiple failures, dozens of dead-ends and lots of work, the group is just about ready to understand “how to make it work”.”

 Felhőkönyv

A Felhőkönyv egy szubjektív atlasza Európa egyik leghátrányosabb helyzetű kistérségének, a magyarországi Bódva-völgynek. Pontosabban egy szubjektív atlasza a Bódva-patak felett úszó felhőknek. A Bódvaszilasi Körzeti Általános Iskola első osztályos diákjai egy hónapon át minden nap az eget kémlelték és lerajzolták a számukra legszebb felhőt. Ki így, ki úgy örökítette meg azt, amit lát – vagy látni szeretne az égbolton. 17 kisgyerek, 17 perspektíva, 17 füzet, tele 500 rajzzal. Vagy kicsit kevesebbel, mert voltak, akik inkább fociztak egyet ez alatt. Ezekhez a rajzos naplókhoz készített négy kortárs író szöveges illusztrációkat, majd a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fiatal fotós, grafikus, szociológus, designer és építész tervezőművészekből álló csapata egybe gyúrta. Ez egy igazi könyv, van eleje, közepe és vége. Van tartalom és van mondanivaló. Gyerekek üzennek felnőtteknek,a Bódva-völgyből a világnak.

A masina

A masina nem egyszerű recepteskönyv. Az ételleírások mellett ugyanis a korántsem szokványos helyzetű, ám mégis jellegzetes kelet-magyarországi falu étkezési szokásait, hagyományait ismerhetjük meg – ezeken keresztül pedig az ott élők mindennapjainak valósága is megelevenedik. Ez a kiadvány Bódvalenke gasztronómiai lenyomata, recepteket és történeteket tartalmaz a helyi mélyszegénységben élő közösség étkezési kultúrájáról. Szubjektív beszámoló arról, hogy jóllakni, jót enni mindenki számára ugyanazt jelenti, függetlenül a társadalmi helyzetétől. A Bódvalenkén összegyűjtött recepteket A masina hét fejezetben mutatja be: a falu közvetlen táji környezetétől, a kertművelésen és állattartáson át, a tároláson és tartósításon keresztül egészen a konyháig – az ételek elkészítésének és elfogyasztásának helyszínéig, a ház masina működtette szívéig juthatunk. Az olvasó emellett grafikákon és fotókon keresztül kaphat képet a falu társadalmi helyzetéről és adottságairól, egy szótár formájában pedig a helyi, étkezéssel és háztartással kapcsolatos kifejezéseket is megismerheti.