Kollektor #10

Ezen a héten nagyszabású ötletek kerülnek terítékre a Kollektorban. Hogy lehet legyártani és szétosztani több billió focilabdát? Hogy lehet egész Afrikát modern könyvtárakkal telehinteni? Hogy fékezhető le a sarki jégsapkák olvadása? 

termék

A FUTBOL JÖVŐJE

Tim Jahningen 2006-ban Darfurban járva látta, hogy a kölykök focilabda híján köveket rugdosnak: elhatározta, hogy csinál egy leereszthetetlen, kidurranthatatlan labdát. A prototípus elkészítéséhez Sting adta a tőkét, a Chevrolettel kötött 3 éves szerződéssel pedig 1.5 millió darabot sikerült legyártani és szétosztani  a PopFoamból készült játékból. A probléma csak az, hogy 1.3 billió 12 éve alatti kölyök van világszerte, akinek nem lehet focilabdája. De Jahningen nem adja föl…Cikk itt.

futbol

oktatás

LIBRII: KÖNYVTÁRAT AFRIKÁNAK

Még egy nap van hátra, de már elérte a kitűzött 50 ezer dolláros célt a Librii projekt. A Librii egy afrikai alacsony költségvetésű könyvtárhálózat, mely a fejlődő országok egyre növekvő száloptikás infrastruktúráját kívánja kihasználni. A könyvtárak nem csak internet hozzáférést, de releváns könyveket, hozzáértő személyzetet és oktatási programokat is biztosít majd. A gazdasági modell részleteiről, a könyvtár felépítéséről és a projekt következő lépéseiről bővebben itt olvashattok.

librii

anyag

SZMOGGYILKOS BURKOLÓANYAG

Mexikóvárosban szmoggal táplálkozó kórház épül: az Elegant Embellishment berlini cég által kifejlesztett Prosolve370e burkolat formája és anyag segít semlegesíteni a szmog összetevőit. Ráadásul nem kis hatékonysággal: az épület állítólag 8750 autónyi szennyezőanyagot képes  egy nap alatt „hatástalanítani”. A pontos működésről bővebben itt olvashattok.

1681660-slide-elegant-27-09

energia

LAPÁT NÉLKÜLI SZÉLTURBINA

A TU Delft kutatói és a holland Mecano csapata madárbarát szélturbinát tervezett, ami mozgó mechanikai részek nélkül képes a szelet energiává alakítani.  Az EWICON névre keresztelt szerkezetet márciusban állították fel a delfti műszaki egyetemen. Az EWICON a lapátokat vízcseppekkel helyettesíti, melyeket egy elektromos mezőben mozgatnak, így iktatva ki a mechanikus energiát. Cikk itt.

Ewicon

építészet

VÉDŐERNYŐ A JÉGSAPKÁKRA

Polar Umbrella néven Derek Pirozzi védőernyőt álmodott az Arktisz legveszélyeztetettebb területeire. Az óriási úszó ernyő lelassítaná és visszafordítaná a jégpáncél olvadását a hőmérséklet csökkentésével. Az építész terve szerint a kutatóközpontot, szállóhelyet és megújuló energiaállomást is magába foglaló szerkezet a működéséhez szükséges energiát a sós vízből nyeri, napenergia gyűjtő kamráival pedig csökkenti a hőmérséklet növekedésének mértékét. Cikk itt.

UMBRELLA

vizuál

És végül a jól megérdemelt jutalom a végigdolgozott hétért: egy-egy kiváló infografika, fotó vagy videó, ami a vizualitás eszközeivel segít betekintést nyerni a legfrissebb statisztikákba és közelebb kerülni a fenntarthatósághoz.

NÖVEKVŐ VÁROSOK

Az Urban World nevű új applikáció a világ nagyvárosainak előre látható növekedését és gazdasági erejét mutatja be infografikákon. McKinsey szerint a 600 “hot spot” város népessége 1.6-szor gyorsabban növekszik majd 2025-ig, mint a teljes Földé – így például Shanghai, Guangzhou, Shenzhen, Chongqing és Tianjin is. Cikk itt. App elérhető itt.

1681604-inline-urban-world-4

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük