Kollektor #9 – New York Extra

Ezen a héten New Yorkból jelentkezik a kollektor.  Olyan fenntarthatósággal kapcsolatos projekteket mutatunk be, amik ebből a városból indultak, alkotóik azóta is itt tevékenykednek.

energia

Hordozható sütő két féle igényre: HomeStove és CampStove

A Biolite egy brooklyni start-up cég amit két fiatal mérnök Alexander Drummond and Jonathan Cedar alapított 2010-ben. Miután a SMART Designtól kiváltak, hogy az addig szabadidejükben fejlesztett projektjüket bevezethessék a piacra.

A Campstove ami az amerikai piacra tervezett termék. Ez egy olyan hordozható, könnyű főzőeszköz aminek használhatához nem szükséges gáz vagy olaj, a természetben fellelhető alapanyagokkal tökéletesen működésbe hozható. High-tech megoldásainak köszönhetően nagyon nagy hatásfokkal működik sőt, elektromos energiát termel, így az elemlámpa, a mobiltelefon is tölthető róla. A termék egyébként katasztrófa illetve egyéb vészhelyzetekben is kifejezetten  hasznos lehet, hiszen használatához semmilyen hálózat nem szükséges. A New Yorkot érő erős viharok és hurrikánok egyre gyakrabbi megjelenése óta az ilyen és ehhez hasonló termékek mind több ember érdeklődését keltik fel.

camp_overview_img_2-942x648

A CampStove eladásokból befolyt összegből fejlesztik és terjesztik a BioLite másik termékét a HomeStove-t, ami tulajdonképpen a CampStove 40$-s változata és a fejlődő világ igényeire találták ki. Olyan területeken ahol súlyos probléma a füstmérgezés, nincs áramellátás, egy ilyen megoldás sok család életét változtathatja meg pozitív irányba. Jelenleg még tesztelési fázisban van. Indiában és Afrikában különböző közösségek vesznek részt a próbafolyamatban, ahol a közösségi vezetők megtanítják a családokat a helyes használatra.

homestove

építészet

Zöldülő Bronx

Bronxról sok kevéssé pozitív hír járja át a sajtót általában, pedig ez a negyede New Yorknak ami Brooklyn mellett leggyorsabban igyekszik a fenntarthatóság felé. 2004-ben pályázatot írtak ki megfizethető, fenntartható társasházcsoport tervezésére. A Grimashaw Architects által elnyert munka 2012-ben készült el. A LEED Gold minősítésű épületet egy volt barnamezős területre építették, egy átlagos lakóházhoz képest 1/3-al kevesebb energiát fogyaszt, energiájának 2.5%-át pedig egyedi fejlesztésű napelemekkel oldja meg.

New Yorkban gombamódra nőnek az ilyen típusú épületek, a fenti azért érdekes, mert a tervezett bérleti díjakkal nem csak hipsterek számára lesz elérhető.

a3085ae8980f79a7e29b96830656368c

bútor

Bútor fenntartható alapanyagokból

Michael Robbins a Hudson folyó mellett lakik New Yorktól északra. A régi csűrből átalakított műhelyében tervezi és kivitelezi bútorait amiknek alapanyagát szigorúan fenntartható forrásból szerzi be.

01_A_LG

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük