Kollektor #8

Az eheti Kollektorban olvashattok designer hallgatóknak tervezett kártyjátékról, a fair mobilról, tiszta vizet előállító csomagolásól, robotméhekről, baktériumokból szőtt ruhákról és lakható szemétszigetekről. Jövő héten New York Special Edition-nel jövünk Fehér Bori jóvoltából!

oktatás

FENNTARTHATÓ DESIGN, JÁTSZVA 

Az ecoinnovators 50 db-os kártyapaklival kívánja motiválni a designer hallgatókat, hogy a fenntarthatóság elveit alkalmazzák a tervezési folyamatokban. A kártyák három kategóriára oszlanak: Design Problem (társadalmi és környezeti kérdések, melyek megoldásra várnak), Design Inspiration (új fejlesztések, létező megoldások) és Design Strategy (a fenntartható design gondolkodásmódja). A kártyák letölthetők és házilag elkészíthetők, mindenkit biztatunk! Forrás: inhabitat.com

Design play cards

fair

EGY MOBILTELEFON, MELYEN NEM SZÁRAD EMBERÉLET 

Legkésőbb ez év végén vásárolhatunk mobiltelefont a Bas van Abel kezdeményezésére létrejött FairPhone mobiltelefon gyártó szociális vállalkozástól, amely a fogyasztók helyett az előállítókra koncentrál. „Választhatod a zöld energát vagy a fairtrade csokoládét. De nem választhatsz egy mobiltelefont, amely egy etikusabb jövő felé mutat. Úgyhogy azt mondtuk: Miért is ne csináljuk meg ezt a telefont?” – nyilatkozta Van Abel. Hogy miben lesz más ez a mobil, mint a többi másik, itt olvashatjátok el.

fairphone

humanitárius

HYDROPACK

Hogyan alkalmazható az ozmózis elve katasztrófahelyzetekben? Erre adott választ a néhány éve kifejlesztett HydroPack, mely bármely fertőzött vízben képes tápanyagokkal dúsított, iható vizet előállítani, s mely a palackozott vízhaz képest könnyebben és olcsóbban eljuttatható a katasztrófa súlytotta területekre. A csoda mikéntjétől és a vállalkozás történetéről érdemes elolvasni a Core77 esettanulmányát!

hydropack

matéria

BAKTERIÁLIS HACUKA

Egyre több designer és biológus foglalkozik a kérdéssel, hogyan növeszthetünk anyagokat proteinből, ásványokból, gomba molyhából vagy baktériumokból. Suzanne Lee londoni divattervező példának okáért zöld teában termeszt baktériumokat, amik végül egy vékony, formálható anyagot alkotnak. A design, biológia és technológia legújabb találkozásairól ajánljuk a hellomaterialsblog összefoglalóját. A tippért köszönet Tóth Balázsnak!

suzanne_lee

biomimikri

ROBOTMÉHEK

A  Harward és a Northeastern University kutatói a méhpopuláció lehetséges kihalásának ökológiai következményeire kerestek választ, mikor elképesztő technológiai bravúrokkal megalkották a RoboBee-t. A fejlesztők most egy egymással interakcióban lévő méhekből álló kolónián dolgoznak. A robotméheknek hasznát láthatjuk a jövőben katasztrófa túlélők felkutatásában is. Forrás: inhabitat.com

RoboBee

építészet

7. KONTINENS

Park Sung-Hee és Na Hye Yeon dél-koreai tervezők 7. Kontinens néven mozgó szigetet terveztek, amely a Csendes óceánon felgyülemlett műanyaghulladékot szerkeszeti elemként integrája magába. Az úszó moduláris elemek összegyűjtenék az óceán felszínén lebegő, egyes kutatások szerint jelenleg Texas állam területének kétszeresét kitevő szemetet és szigetekké állnának össze, melyek később alkalmasak lennének lakhatásra, vagy akár mezőgazdasági tevékenységre is. Forrás: inhabitat.com

7th-continent

vizuál

És végül a jól megérdemelt jutalom a végigdolgozott hétért: egy-egy kiváló infografika, fotó vagy videó, ami a vizualitás eszközeivel segít betekintést nyerni a legfrissebb statisztikákba és közelebb kerülni a fenntarthatósághoz.

EFEMER VÍZALATTI SZOBROK

Mathieu Goussin és Hortense Le Calvez képzőművészeti projektje reagál a jelen túltermelésére, óceánjaink szennyezettségére és felidéz egy nem túl biztató jövőképet, mikor minden tárgyunk víz alá kerül…A sorozat megtekinthető itt.

underwater-sculptures

2 thoughts on “Kollektor #8”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük