Kollektor #7

A tegnapi Lenke-bál után ha kicsit nehezen is, de összeválogattunk nektek egy csokorra való újdonságot és hírt. Ahogy megszokhattátok, egészen vegyes lett a felhozatal. Békés hétvégét kívánunk!

matéria

AZ ENERGIARAKTÁROZÁS JÖVŐJE

Az UCLA kutatói, Maher El-Kady és Richard Kaner 2012-ben álltak elő egy zseniális felfedezéssel az energiaraktározás terén – a grafén alapú szuperkondenzátorral. A labor azóta a tömegtermelés módját is megtalálta, egy „tudományos baleset” folytán pedig az egy perc alatt „feltankolható” elektromos autók és a komposztálható elemek nagyon is reális kilátásba kerültek. Cikk és videó itt, magyar infók itt.

A hírért köszönet Kovács Borinak!

grafén

közös

EMBER ÉS GÉP, BÉKÉSEN, EGYÜTT

Az Open Source Ecology egy tech-platform, amely 50 mezőgazdasági, építőipari és gyáripari moduláris gépezet házi előállítását teszi lehetővé. Az OSE elsődleges célja létrehozni olyan, bárki számára hozzáférhető tudást, amely lehetővé teszi az ökológiailag fenntartható, gazdaságilag önálló, ám mégis modern kényelmet biztosító kisközösségek létrejöttét – vidéken és városban egyaránt.  Honlap: http://opensourceecology.org

osi

kickstarter

A NANOLIGHT SIKERE

Aki még nem hallott volna a NanoLight sikersztorijáról: egy torontói egyetem három végzős hallgatója extrém kinézetű és hatékonyságú villanykörtét tervezett, amely 12 watt fogyasztás mellett akkora fényt bocsát ki, mint egy 100 wattos izzó. A gyűjtés úgy 1 órája, több mint tizenháromszoros támogatási plusszal zárult a Kickstarteren. Részletek itt.

nanolight-2

építészet

MEGÉPÜL A SZEMÉTÉGETŐ SÍKÖZPONT

Bár 2009-ben úgytűnt, nem lesz semmi a BIG sokat vitatott koppenhágai projektből, 2 napja elkezdődött a gigantikus, síközpontot és szemétfeldolgozót egyesítő komplexum építése. A 95000 nm telepen a szemétégetésből nyert energiából kívánják fedezni a város energiaszükségleteinek egy részét… Forrás: inhabitat.com

big_waste-to-energy_plant_59

tech

OROSZLÁN-IJESZTŐ

A Nairobi Nemzeti Parkban élő, 13 éves Richard Turere olyan LED alapú rendszert fejlesztett ki, amely megvédi a jószágokat és embereket az oroszlánoktól.  Az oroszlánokat pedig az embertől. Turere egy egyszerű és olcsó megoldást talált a problémára, aminek következtében ösztöndíjat kapott a kenyai Brookhouse mérnöki iskolába. Érdemes meghallgatni előadását itt. Forrás: inhabitat.com

turere_8665

vizuál

És végül a jól megérdemelt jutalom a végigdolgozott hétért: egy-egy kiváló infografika, fotó vagy videó, ami a vizualitás eszközeivel segít betekintést nyerni a legfrissebb statisztikákba és közelebb kerülni a fenntarthatósághoz.

A SZEMÉTTELEP ESZTÉTIKÁJA

Yao Lu sorozatát első pillantásra X. századi japán tájképeknek hihetjük, alaposabban megvizsgálva azonban rájövünk: a művész fotói szeméthegyeket ábrázolnak. Fotók és cikk itt.

lu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük