Kollektor #6

Az eheti Kollektor egészen izgalmasra sikeredett, talán mert az egy hét, az igazából két hét. Víztisztító óriásplakát, maradéktalanul kiömlő kecsap, időjós öntözőrendszer, „összedobott” rotterdami gyalogoshíd és hasonló izgalmak! A Lenke-bálig pedig kevesebb mint egy hét!

tech

AZ ÓRIÁSPLAKÁT JÖVŐJE?

Sajátos módon hirdeti színvonalát a limai mérnöki egyetem (UTEC). A megoldás a tiszta víz hiányának kérdését célozza meg, a város egy egyedi jellegzetességére építve: Limában a levegő páratartalma 98%, ám az esőzések nagyon ritkák. A hirdetőtábla a levegőből szűr ki tiszta vizet és generál nem mindennapi kampányt az Egyetemnek. Cikk itt.

1681447-slide-water-billboard-047

urbanista

FENNTARTHATÓ VÁROSFEJLESZTÉS ZUS-MÓDRA

A  holland ZUS gyalogosbaráttá kívánta tenni Rotterdam egy forgalmas részét. És mivel a városnak nem volt pénze gyalogoshídra, crowdfunding kampányt indítottak. Az ideiglenes fahíd a városlakók összefogásával megvalósult, minden pallón egy adományozó neve szerepel, a terület pedig vonzó lett a gyalogosok számára. Cikk itt.

1681415-slide-210-luchtsingel-photo-fase2-02

szocio

VÉGY VILÁGOSSÁGOT, ADJ VILÁGOSSÁGOT!

Az MPOWERD design cég és tech inkubátor napenergiával működő Luci lámpáját azoknak ajánljuk, akik tartanak a nagyvárosok átmeneti áramkimaradásaitól, szeretnek kempingezni vagy éjszakai open air bulikat csapni – mindemellett pedig segítenének a fejlődő országok áramhiányban szenvedőin. A Luci okos ökodesignját ugyanis  „végy egyet, adj egyet” gazdasági modellel kapcsolták össze. Cikk itt.

1681426-slide-mg-9867

élet a városban

MADÁRÉPÍTÉSZET

Madárnak és embernek egyaránt praktikus, lapraszerelhető, DIY madáretetőt tervezett Marcin Pogorzelcki. Egy tökéletesen egyszerű tavaszi ajándék. Forrás: inhabitat.com Honlap itt.

DO-IT-bird_house_5

ÖKOSZISZTÉMA-PAKK

Az Urban Harvest Series egy olyan egyszerű eszközökből álló szett, melynek segítségével könnyedén megtanulhatod és integrálhatod mindennapjaiba a természet ciklikus folyamatait, a növesztéstől a komosztálásig. Sebastiaan Sennema terve.  Forrás: inhabitat.com

lyss

kickstarter

OKOSLOCSOLÓ

Az öntözőrendszerek tulajdonosai bizonyára szembesültek már a problémával, hogy egy kiadós locsolás után néha elered az eső. A Waterall tervezői erre kínálnak megoldást: az öntözőrendszer internetes információk segítségével időzíti a locsolásokat, hozzáigazítva azt a várható helyi időjáráshoz. Cikk itt.  Adakozni itt lehet.

2754d35534bca15b8a199bc47061a072_large

Designs of the Year 2013

A KOLLEKTORban minden héten bemutatunk egy-egy fenntartható tárgyat az idei Designs of the Year nevezései közül, egészen a 2013. március 20-ai kiállításmegnyitóig.

LIQUIGUIDE – EGY CSÚSZÓS MEGOLDÁS

A demonstráló videók alapján elsőre inkább könnyednek tűnő projekt mögött komoly technológiai újítás áll, amely figyelemreméltó választ ad az élelmiszer hulladék kérdésére. Az MIT kutatói  által kifejlesztett LiquiGlide technológia megakadályozza, hogy egy csepp ketchup, majonélz vagy mustár is maradjon a tubusában! Honlap itt.

liquiglide_demo

vizuál

És végül a jól megérdemelt jutalom a végigdolgozott hétért: egy-egy kiváló infografika, fotó vagy videó, ami a vizualitás eszközeivel segít betekintést nyerni a legfrissebb statisztikákba és közelebb kerülni a fenntarthatósághoz.

KIS HELYEN IS?

Újabb elképesztő fotósorozat az illegális hong-kongi mikrolakásokról, ezúttal madárperspektívából. Fotók és cikk itt.

1671933-slide-soco1

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük